Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/zelestr/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
FESTIVAL „NOVA”: Internacionalna izložba četrdeset dvoje autora

FESTIVAL „NOVA”: Internacionalna izložba četrdeset dvoje autora

Četvrti festival „Nova”, koji će biti održan u Pančevu, Kovinu i Beogradu od 2. do 12. oktobra, u organizaciji udruženja „KomunikArt”, posvećen je obeležavanju Godine evropskog kulturnog nasleđa. U okviru festivalskog programa biće otvorene dve izložbe i održani dva koncerta, jedan performans i prezentacija, uz učešće brojnih gostiju iz Italije, Austrije, SAD, Švedske i Južne Koreje. Ulaz na sve programe je besplatan.

Svečanim otvaranjem velike internacionalne izložbe „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji” u utorak, 2. oktobra, u 20 sati, u starom bioskopu „Vojvodina” u Pančevu počeće četvrti festival „Nova”.

Na izložbi, koja je uvrštena u nacionalni program Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa, biće predstavljeni radovi četrdeset dvoje autora iz dvadeset pet zemalja. Gosti svečanog otvaranja biće i strip-crtači Alberto Koradi (Italija), Tomas Facinek (Austrija), Niklas Nenzen (Švedska), Džoel Vajt (SAD) i brojni domaći autori, poput Aleksandra Zografa (selektora strip-programa), Ane Petrović, Borisa Stanića, Danila Miloševa Wostoka, Darka Dacovića, Dragane Kuprešanin, Kejt Voznicki, Vladana Nikolića i drugih. Izložbu će otvoriti gospodin Johanes Iršik, predsednik klastera EUNIC Srbija.

Druge festivalske večeri, u sredu, 3. oktobra, u 18 sati, u Kafe-galeriji biće otvorena izložba stripova dvojice inostranih strip-crtača: Niklasa Nenzena iz Švedske i Džoela Vajta iz SAD. Nakon otvaranja Saša Rakezić (alijas Aleksandar Zograf) održaće poseban „GRRR!Program”, namenjen gostima i mladim strip-autorima iz Srbije.

U četvrtak, 4. oktobra, program festivala „Nova” seli se u Kovin, kada će od 20 sati u Centru za kulturu biti održan koncert Ivana Vukosavljevića (Srbija) i Il Hoon Soon-a (Južna Koreja). Ivan Vukosavljević, mladi kompozitor iz Kovina, i južnokorejski pijanista Il Hoon Son su svoj zajednički rad prvi put predstavili na prestižnom festivalu „Rewire”, na kome su nastupale i svetske veličine avangardne muzike Lori Anderson, Matsa Gustafsona i drugi. Tom prilikom su predstavili projekat koji ćemo slušati na festivalu „Nova”, u kome je električna gitara postavljena unutar klavira, kreirajući tako svojevrstan hibridni instrument.

Gostovanje italijanske teatarske trupe „Laminarie” biće na programu u petak, 5. oktobra, od 21 sat, u starom bioskopu „Vojvodina” u Pančevu. Ova ugledna trupa iz Bolonje predstaviće se performansom „Dentro le cose”, koji je inspirisan umetnošću Džeksona Poloka, Varlama Šalamova i Konstantina Brankušija. Trupa „Laminarie” govoriće o svom radu na posebnoj prezentaciji u Beogradu, 7. oktobra, od 18.30, u „Magacinu” u Kraljevića Marka.

Poslednjeg dana festivala „Nova”, u nedelju, 7. oktobra, u 21 sat, u Narodnom muzeju Pančevo na programu će biti specijalni koncert austrijsko-iranskog sastava „Gabbeh”, koji će publiku povesti na nesvakidašnje muzičko putovanje od drevne Persije do modernog Beča. Internacionalni trio „Gabbeh” predvodi Iranka s kanadskim pasošem, vokalistkinja Golnar Shayhar. Njena zemljakinja po mestu rođenja, Mona Matbou Riahi, svira klarinet, a Austrijanac Manu Mayr svira kontrabas.

Festival „Nova” se ove godine održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Austrijskog kulturnog foruma i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

PROGRAM:

Utorak, 2. oktobar, 20 sati, Bioskop „Vojvodina”, Vojvode Radomira Putnika 1, Pančevo

Svečano otvaranje internacionalne izložbe

„EVROPSKO NASLEĐ­E U SAVREMENOM AUTORSKOM STRIPU I ILUSTRACIJI”

Izložba traje od 2. do 12. oktobra

 

Sreda, 3. oktobar, 18 sati, Caffe Galleria, Dr Svetislava Kasapinovića 18, Pančevo

Otvaranje strip-izložbe i GRRR!Program

NIKLAS NENZÉN (Švedska) I JOEL WHITE (SAD)

Izložba traje od 3. do 26. oktobra

 

Četvrtak, 4. oktobar, 20 sati, Centar za kulturu Kovin, Cara Lazara 85, Kovin

Koncert IVAN VUKOSAVLJEVIĆ I IL HOON SON (Srbija, Južna Koreja)

 

Petak, 5. oktobar, 21 sat, Bioskop „Vojvodina”, Pančevo

Performans „DENTRO LE COSE”

Inspirisano umetnošcu Džeksona Poloka, Varlama Šalamova i Konstantina Brankušija

Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija

 

Nedelja, 7. oktobar, 18.30, Magacin u Kraljevica Marka, Kraljevica Marka 4-8, Beograd

Prezentacija projekta 2DENTRO LE COSE”

Između pozorišta i vizuelnih umetnosti, Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija

 

Nedelja, 7. oktobar, 21 sat, Narodni muzej Pancevo, Trg kralja Petra I 9, Pančevo

Koncert sastava „GABBEH” (Austrija)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *