Kačarevački mališani sakupljali otpad i kupili tricikl bolesnom drugaru

Desetogodišnji Aleksa Kukulj, učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, u petak je prvi put u školu došao svojim novim triciklom. Aleksa boluje od cerebralne paralize i teško se kreće, a tricikl su mu kupili njegovi drugari, učenici, koji su sakupljanjem otpada došli do novca.

Čitavu akciju vodila je učiteljica, Branka Davidović, nadaleko poznata po sličnim akcijama. Godinama unazad, njeni učenici osvajaju nagrade na raznim projektima koji su vezani za sakupljanje otpada i zaštitu životne sredine, učiteljica Branka je zbog svojih zasluga dobila i Novembarsku nagradu grada Pančeva. Ove godine, nagradu namenju najboljem u akciji „Sakupi i uštedi – vredi” nisu dobili.

– I četvrte godine smo učestvovali u takmičenju na kome može da se osvoji nagrada od 150 000 dinara za najveu količinu sakupljenog otpada. Kako smo uvek pobeđivali, imali smo ideju da našem drugu iz odeljenja kupimo tricikla. Sakupili smo 17200 kilograma otpada, ali ipak nismo pobedili. Pobedila je škola koja je sakupila 2700 kilograma. Ipak, prodajom otpada zaradili smo novac koji nam je bio potreban za kupovinu ovog vozila, rekla nam je Branka Davidović.

Aleksa je silno želeo ovaj tricikl. Naime, njegovi drugari će ove godine ići na biciklijade, koje škola u Kačarevu organizuje, a on zbog svoje bolesti, nije u mogućnosti da učestvuje u ovim akcijama. Tricikl koji je dobio omogućiće mu da pokuša da im se pridruži.

– Ne znamo da li će uspeti da vozi sa biciklistima baš do Crepaje, gde idemo, ali će mu tricikl sigurno omogućiti da lakše dolazi u školu, pojasnila je učiteljica Branka.

Aleksa je presrećan zbog novog tricikla i kaže da mu je jako drago što su njegovi drugari mislili na njega. Aki, kako ga inače zovu, je rekao i da mu je ovo najsrećniji dan u životu.

– Aleksi ovo mnogo znači. On svoje drugove mnogo voli. Kada je saznao da će dobiti ovaj poklon to je za njega bila neopisiva sreća, rekla nam je Branka Kukulj, Aleksina majka.

U dvorištu škole, učenici su ovim povodom organizovali i malu svečanost. Bilo je tu i kiflica, sokova, a mališani su Aleksu, koji se u školu dovezao na triciklu dočekali, duvajući balone od sapunice. Na sve strane se mogla osetiti dobra energija. A sve je počelo od sakpuljanja otpada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *