Povećano zagađenje u Pančevu i Starčevu

Na tri merna mesta gradski monitoring sistem u ponedeljak, 8. oktobra,  je zabeležio povećano zagađenje. U izveštaju koji nam je dostavljen iz gradskog sekretarijata za ekologiju stoji da su u pitanju merna mesta „Vatrogasni dom”, „Vojlovica” i „Starčevo”, a prekoračene su granične vrednosti za suspendovane čestice PM10.

Tako je na mernom mestu „Vatrogasni dom” izmerena srednja dvadesetčetvoročasovna koncentracija PM10 čestica od 66,95 grama po kubnom metru, u Vojlovici je bilo 60, a u Starčevu čak 93,38 grama po kubnom metru.

Dežurni na monitoring sistemu je u izveštaju napisao i da nije bilo poziva građana u vezi sa aerozagađenjem.

– Zagađenje suspendovanim česticama je posledica sagorevanja u takozvanim individualnim ložištima. Noći su hladne i meštani su već počeli da lože preko noći. Ovom zagađenju pogoduje i nepovoljna meteoroška situacija, velike su temperaturne razlike u toku dana. Kako je vremenska prognoza i dalje “loša”, možemo očekivati da i danas bude povećano zagađenje. Apelujemo na ljude koji lože čvrsto gorivo da ne lože plastiku i pet ambalažu. Ovo zagađenje nije posledica rada fabrika u južnoj industrijskoj zoni, rečeno nam je iz Sekretarijata za ekologiju.

Česticama koje su opasne po disajne organe čoveka smatraju se one koje su manje od 10 µm. Tako male čestice imaju  tendenciju i da se u deponuju u alveolama. Koji deo udahnutih čestica ce ostati u respiratornom traktu i dubina do koje ce prodreti pre nego se deponuju zavisi od njihove veličine kao najznačajnijeg faktora koji određuje opasnost od udisanja čestica.

Ukoliko dospeju do pluća čestice usporavaju razmenu kiseonika i ugljendioksida, skraćujući dah. To dovodi do veceg naprezanja srca, koje  u uslovima povećanog napora kako bi kompezovao smanjeni unos kiseonika.  Obično,  ljudi koji su najosetljiviji na ovakve otežane uslove oboljevaju od respiratornih bolesti kao što su emfizem,  bronhitis,  astma i srčani problemi.  Čestice kao i materije u vidu tečnosti i gasova koje se unose zajedno sa česticama na kojima se adsorbuju,  ako se udahnu, a otrovne su, mogu doprineti i oštećenju organa kao, na primer, bubrega i jetre.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *