PANČEVO: Rezultati realizacije projekta „Eko Tamiš”

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobanatskog upravnog okruga u sredu, 7. novembra, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti realizovane u okviru projekta „Eko Tamiš – novi turistički proizvod”, koji se finansira u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija.

Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga organizovala je seriju seminara u okviru projekta „Eko Tamiš – novi turistički proizvod”, koji se finansira iz INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija. Seminari su okupili sve zainteresovane strane u turizmu, na području pet opština srpskog Banata, s ciljem unapređenja znanja i veština iz oblasti komunikacije, promocije i izvora finansiranja u turizmu.

Prvi seminari u okviru serije na temu „Komunikacione i prezentacione veštine” za animatore u turizmu održani su u Zrenjaninu i Kovačici. Tokom trodnevnog treninga četrdeset polaznika iz Zrenjanina, Sečnja, Kovačice, Opova i Pančeva savladalo je osnovne veštine, tehnike i alate kako bi uspešno obavljali posao turističkog animatora. Zajednički trening za polaznike iz Srbije i Rumunije koncipiran je tako da poveže naučene tehnike i alate s projektom „Eko Tamiš”, multijezičkim okruženjem i prekograničnim turizmom.

Na dvodnevnim seminarima za predstavnike lokalnih samouprava u fokusu su bile teme iz oblasti komunikacije u turizmu, kao i komunikacije o turizmu. Značajan prostor je posvećen promociji odnosno konceptu turističkog proizvoda.

Treća grupa seminara okupila je više od osamdeset predstavnika iz mikrobiznisa u turizmu, koji su pokazali interes i istakli potrebu za sticanjem znanja i veština iz oblasti istraživanja tržišta, razumevanja potreba kupca/turiste, promocije, efikasne komunikacije, onlajn marketinga. Budući da razvoj turizma podrazumeva i razvoj pratećih delatnosti, koje nisu dominantno turističke, jedan u seriji seminara okupio je predstavnike iz sektora saobraćaja, zdravstvenih službi, službi obezbeđenja i medija. Tokom dvodnevnog treninga razgovaralo se o kompleksnosti turizma i poziciji pratećih turističkih delatnosti.
Svi seminari su zasnovani na najboljim međunarodnim praksama i širokom spektru znanja stručnjaka u oblasti turizma. Treneri su bili iskusni stručnjaci koji dobro poznaju kakvu pozitivnu promenu može doneti rad u ovoj oblasti.

U periodu od januara do septembra 2018. godine rezultati projekta su predstavljeni i široj javnosti – kroz promocije na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu, kao i na privrednim izložbama u Subotici i Novoj Pazovi. Promocija je organizovana s ciljem da se potencijalnim turistima i posetiocima ovog područja prenese poruka da je reč o atraktivnoj destinaciji i novim mogućnostima za duži boravak na reci Tamiš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *