Kampanja: Obrazovanje za 4.0 revoluciju

Udruženje Connecting iz Pančeva napravilo je film koji govori o tome šta je uloga obrazovanja u 21. veku. Ovaj film će imati premijeru u martu mesecu 2019. godine. On predstavlja alat za pokretanje diskusije o 4.0 revoluciji širom Srbije s namerom da se obrazovanje vrati na mesto koje zaslužuje.

Kako iz ove organizacije objašnjavaju trenutni obrazovni sistem razvijen je pre više od 150 godina tokom takozvane 1.0 industrijske revolucije. Međutim, ekonomija se od tada neverovatno transformisala, dok je naš obrazovni sistem ostao isti. Industrije koje danas dominiraju ekonomijom nisu postojale pre samo 20 godina. Dobit kompanija širom sveta se rapidno uvećava, a paradoks je da nezaposlenost neprestano raste. Oni smatraju da je problem to što škole „serviraju“ znanje, testirajući učenike iznova i ne proizvode dovoljan broj inovatora i kreativaca.

Obrazovanje koje daje prioritete veštinama poput kreativnosti, preduzetništva, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema, saradnje, komunikacije gotovo sigurno će proizvesti odgovorne građane i inovativnije i prilagodljivije stanovništvo – kažu kreatori kampanje.

Obrazovni programi kao što su Kad porastem biću…Designathon WorksSocial impact AwardDesign for ChangeDostignuća mladih, programi Fondacije Petlja podstiču učenike da sarađuju i da sami uče. Svi navedeni programi fokusirani su na projekte, ne na testove. Podstiču inicijativu i preuizimanje „rizika“, brzo prototipiranje i učenje iz sopstvenih grešaka.

Film “Obrazovanje za 4.0 revoluciju” nastoji da dokumentuje inicijative, lidere u obrazovanju i edukatore koji pokušavaju da prilagode formalni obrazovni sistem ekonomiji znanja i podataka.

Kako bi što veći broj ljudi bio prilici da pogleda film organizovana je kampanja za prikupljanje sredstava. Kampanja traje od 26. novembra do 25. decembra. Više informacija možete pronaći ovde.

Cilj je da se prikupi 3.500$ kako bi se organizovalo najmanje 10 projekcija u 10 gradova, budžet projekcije u jednom gradu je 350$ . Sredstva će se koristiti za najam prostora, troškove prevoza, onlajn kampanju i prateći koktel za gledaoce. Pored karavana cilj je i da 150.000 ljudi poseti sajt obrazovanje4revoluciju.rs (u pripremi). Ideja je da se podstaknu lokalni aktivisti širom Srbije da besplatno preuzmu film, i da potom uz pomoć vodiča organizuju lokalne projekcije i diskusije sa idejom da se započne diskusija na temu obrazovanja za 4.0 revoluciju!

Kampanja Karavan “Obrazovanje za 4.0 revoluciju” počela je u ponedeljak 26. novembra u KC Gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *