Dodeljeni grantovi za ženske biznis ideje

U Beogradu je u subotu, 8. decembra, priređena svečanost povodom dodele malih grantova namenjenih ekonomskom osnaživanju žena, u okviru projekta „ONAsnaživanje”, čiji je nosilac Fond B92.

Na konkurs „Ekonomsko osnaživanje žena” pristigao je veliki broj kvalitetnih prijava, a izabrano je petnaest poslovnih ideja žena s teritorija Srema, Banata i Bačke, kojima su ovom prilikom dodeljeni grantovi za razvoj ili pokretanje biznisa u iznosu od po 250.000 dinara. Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić istakao je da je „ONAsnaživanje” nastavak aktivnosti Fonda B92 na izgradnji sigurnih kuća za žene koje su preživele porodično i partnersko nasilje širom Srbije.

– Kroz „ONAsnaživanje” nastojimo da ekonomski osnažimo sve žene koje su u nekoj socijalnoj potrebi, a naročito one koje su preživele neki oblik nasilja. Konkurs za pokretanje ili unapređenje ženskih biznisa bio je otvoren za sve žene s teritorija opština Sremska Mitrovica, Pančevo i Sombor koje su kroz promišljanje i sastavljanje biznis planova jasno pokazale da će njihovi preduzetnički poduhvati unaprediti njihove živote i živote njihovih sugrađanki i lokalne zajednice – dodao je Matić.

U Pančevu su pobedničke ideje uglavnom u vezi s pokretanjem ili unapređenjem krojačkih radionica, a dobitnice su početnice u preduzetništvu, ali ne i u krojačkom zanatu, zatim preduzetnice koje žele da podignu svoj biznis na viši nivo, kao i zanatske radionice i udruženje žena. U Sremskoj Mitrovici su izabrani biznisi žena orijentisani na poljoprivrednu proizvodnju, pčelarstvo i šivenje konfekcije, dok su u Somboru nagrađene ideje najrazličitijih malih biznisa – od proširenja asortimana picerije, preko podizanja plastenika i unapređenja voćnjaka, do uvođenja turističkih aktivnosti na poljoprivrednom gazdinstvu kome je glavna aktivnost pčelarstvo i proširenja delatnosti knjigovodstvene agencije.
Pored žena dobitnica grantova i saradnika na projektu, događaju su prisustvovali i predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije Ljiljana Lončar, zamenica šefice kancelarije „UN Women” u Srbiji i portfolio menadžerka za pitanje nasilja nad ženama Jelena Milovanović i direktor „Smart kolektiva” Neven Marinović.

– Iako je reč o malim grantovima, ja ne mislim da su mali, već da su veoma značajni. Fond B92 već dugi niz godina radi na ekonomskom osnaživanju žena, kroz razna partnerstva, i ta veza nevladinog sektora, međunarodnih organizacija i Vlade Republike Srbije veoma je važna kako bismo udruženim snagama mogli da pravimo korake s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti – poručila je ovom prilikom Ljiljana Lončar.

Zamenica šefice kancelarije „UN Women” u Srbiji Jelena Milovanović rekla je da joj je posebno zadovoljstvo što je ovaj događaj upriličen u vreme globalne kampanje „16 dana aktivizma” i istakla zahvalnost Fondu Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja nad ženama zato što je inicijativa Fonda B92 sagledana kao jedan od primera uspešne prakse.

Projekat „ONAsnaživanje” sprovodi Fond B92 u partnerstvu sa „Smart kolektivom” i udruženjem „Dobra bašta”, uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za zaustavljanje nasilja nad ženama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *