PANČEVO: Izašao deseti broj časopisa „Ekopedija”

Povodom Dana grada Pančeva objavljen je deseti broj časopisa „Ekopedija”.

Ovo je dečji časopis koji dva puta godišnje dobijaju svi četvrtaci osnovnih škola na teritoriji Pančeva. Deca koja dobijaju Ekopediju, plaćaju je po preuzimanju 5 EKO-a. EKO je sasvim novo „sredstvo plaćanja” i zapravo se sastoji od pet komada otpada, pa otuda i naziv: EvoKomadOtpada. Cilj je svakako razvijanje korisnih ekoloških navika i razvrtavanje tih nekoliko komada različitog ambalažnog otpada. Kasnije „JKP Higijena” preuzima sav sakupljeni otpad pa i ovaj kojim se „plaća” Ekopedija, a nakon toga, u skladu sa zakonom, škole dobijaju novac prema ukupno otkupljenoj kilaži.

U jubilarnom, desetom broju gost rubrike „Dva pitanja za…” je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je odgovorio na pitanja dece koja su pristigla na redakciju „Ekopedije”. U prošlom broju, gost rubrike je bio Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije, a u narednom broju sagovornik četvrtaka će biti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja. „Ekopedija” je jedini časopis u Srbiji koji dosledno sprovodi ekološko, političko i medijsko opismenjavanje dece.

Pored pomenute rubrike i gosta iz vlade Srbije, u slavljeničkom broju Gradonačelnik grada Pančeva g.  Saša Pavlov. čestita čitaocima Dan grada uz pomoć čika Jove Zmaja i dva svetionika, a gost rubrike „Časna ekološka” je Bob Živković, najbolji ilustrator sa ovih prostora koji je čitaoce pozdravio porukom „Bar jednom se popnite na Babin zub”.

U ovom pisano je i o Ivi Mioč, prvakinji u konjičkom sportu, jahanja na duge staze, koja pored ostalog govori i o važnosti zajedničke brige o prirodi koja nas okružuje.

G. V.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *