Klasičan koncert – Neklasičan koncept: Muzikom protiv ekoloških problema

U ponedeljak, 26. novembra od 19 sati na sceni Kulturnog centra Pančeva biće održan eko-koncert pod nazivom “Klasičan koncert – Neklasičan koncept”.

Ovo je treći po redu u ciklusu koncerata “Klasičan koncert – Neklasičan koncept” iniciran 2014. godine. Pijanistkinja Stanislava Jeftić Protić pozvala je pet domaćih kompozitorki savremene, klasične muzike da kroz sopstvenu umetničku estetiku skrenu pažnju na ozbiljne ekološke probleme svakodnevice.

“Eko-koncert” se bavi nizom problematičnih situacija u vezi sa očuvanjem životne sredine i zdravlja. Da bi se o ovim temama progovorilo kroz klasičnu muziku bila je potrebna konceptualna nadogradnja kroz istraživanje konkretnih društvenih fenomena, vizuelne i auditivne intervencije kako bi se došlo do etičkog angažmana i omekšala rigidna forma koncerta klasične muzike.

Kroz procese komponovanja i izvođenja umetnice nastoje da kanališu snažne emocije i istraživanja o ekološkoj devastaciji, uvodeći u igru sopstvene ženske subjektivnosti. Kroz brigu o potčinjenoj prirodi projekat se oslanja na ideju ekofeminizma koji polazi od toga da postoji duboka veza između žene i prirode. U skaldu sa tim, neke od tema koje su intrigirale autorke su otpadne vode, buka, pesticidi, teški metali u vodi i vazduhu. A pojedine teme obrađuju ženske arhetipove i statistike o ženama obolelih od raka.

Koncert počinje video radom koji povezuje pet savremenih, klasičnih i jednu džez-pop kompoziciju. Video rad u sekvencama popunjava pauze između kompozicija, svaku promenu ansambla, sudeluje kao vizuelna pozadina. Kroz naraciju, po uzoru na Brehtovo angažovano pozorište uz muziku se tekst saopštava direktno, bez sakrivanja iza fiktivnog lika. Međutim, ljudski glas u ovom slučaju ne mora biti tretiran samo kao sredstvo komunikacije već i kao zvuk, što je u vezi sa praksama pozorišta ‘’pokreta i atmosfere’’ iz sedamdesetih godina.

Učesvuju Miona Topalov (vibrafon, đembe), Stanislava Jeftić Protić (klavir i naracija), Dijana Opačić (violina) i Jelena Petošević (glas).

Autorke video rada su Stanislava Jeftić Protić, Marija Momić (snimateljka), Mina Nenadović  (montažerka) i Marija Šumarac (dizajnerka zvuka).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *