ODRŽAN OSAMNAESTI „ETNO GLAS”: Tradicionalno stvaralaštvo

Festival „Etno glas: susreti pevačkih grupa Pančevo” održan je od 6. do 11. novembra na više lokacija u našem gradu.

Ove godine su učestvovali ansambli i grupe iz Slovenije, Republike Srpske, Makedonije i Srbije, a festival je obuhvatio: izložbu jeleka iz zbirke KUD-a „Stanko Paunović NIS–RNP”, etnološko-likovnu i etnomuzikološku radionicu, izložbu dečjih radova, koncert folklornih ansambala i koncert pevačkih grupa.

Program je počeo u utorak, 6. novembra, u holu Gradske uprave Pančeva, kada je otvorena izložba jeleka iz zbirke KUD-a „Stanko Paunović NIS–RNP”, koju je priredio Dejan Trifunović.

On je istakao da je ova postavka specifična po tome što su izloženi predmeti koji nisu u upotrebi, već se smatraju muzejskim eksponatima. Ovi jeleci se više ne mogu videti ni na nastupima ovog kulturno-umetničkog društva, već su konzervirani.

U sredu, 7. novembra, na istoj lokaciji, održana je etnološko-likovna radionica „Jelek”, koju su vodile Milica Alterov i Jovana Balkan, rukovodioci dečjih grupa u KUD-u „Stanko Paunović”. Na radionici je učestvovalo ukupno oko četrdesetoro dece iz OŠ „Đura Jakšić”, iz odeljenje III2, koje vodi učiteljica Branka Veličković, i članova dečjih ansambala KUD-a „Stanko Paunović”. Radovi će biti izloženi oko mesec dana u galeriji na spratu Doma omladine.

U petak, 9. novembra, u Kulturnom centru Pančeva održan je koncert folklornih ansambala, na kom su učestvovali MFS „Ivan Navratil” (Metlika, Slovenija), ZFG „Kopačka” (Dramče, Makedonija), KUD „Boksit” (Milići, Republika Srpska) i KUD „Stanko Paunović NIS–RNP” iz Pančeva.

U subotu, 10. novembra, u dvorani „Apolo”, Jelena Anđelović, etnomuzikolog, priredila je radionicu za učenje narodnih pesama iz Banata, a u večernjim satima je održan koncert pevačkih grupa: MFS „Ivan Navratil” (Metlika, Slovenija), ZFG „Kopačka” (Dramče, Makedonija), ANIP „Veselin Masleša” (Banjaluka, Republika Srpska) i KUD „Stanko Paunović NIS–RNP”.

Festival je završen u nedelju, 11. novembra, u dvorani „Apolo” Doma omladine, još jednom radionicom za učenje narodnih pesama iz Banata i koncertom pevačkih grupa na kom su se predstavili ANIP „Veselin Masleša” (Banjaluka, Republika Srpska), KUD „Batajnica” (Batajnica), Milan Vašalić (Kikinda) i KUD „Stanko Paunović NIS–RNP”.

U organizaciji festivala su učestvovali KUD „Stanko Paunović NIS–RNP” i Dom omladine Pančevo, a finansijsku podršku obezbedio je Grad Pančevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *