Sto žena – sto minijatura: Pančevka među nagrađenima za najbolju minijaturu

U svečanom holu Narodne skupštine Republike Srbije u petak, 23. novembra, održana je svečana dodela nagrada u okviru šeste tradicionalne žirirane izložbe najlepših rukotovorina Srbije „100 žena – 100 minijatura”, u organizaciji „Etno-mreže” i pod pokroviteljstvom parlamenta i društveno odgovornih kompanija okupljenih u NALED-u.

Ovogodišnje dobitnice priznanja su Nataša Cvejić iz Beograda, Katarina Mandić iz Pančeva, Jovanka Ćirić iz Bele Palanke i Snežana Jovanović iz Velikog Gradišta.

Minijature koje su izradile u tehnikama vez, tkanje, necanje i pustovanje odabrane su kao najbolje u konkurenciji sto šezdeset četiri rada koje je poslalo sedamdeset sedam žena iz dvadeset tri grada i opštine. Specijalna nagrada za najbolje autore mlađe od trideset godina otišla je u ruke dvadeset dva mališana iz zabavišta u selu Čitluk kod Kruševca, koji su radovima želeli da skrenu pažnju na svoje obdanište kojem je potrebna pomoć za rekonstrukciju.

Najbolje radove izabrao je petočlani stručni žiri: predstavnici Narodne skupštine, „Etno-mreže”, Etnografskog muzeja, Zavoda za kulturu Mađara iz Sente i Fakulteta primenjenih umetnosti.

– Na konkurs za izložbu poslala sam minijature u kategoriji ručnog tkanja, to jest dve mustre rekonstruisanih pojaseva koji se koriste u folkloru, pošto je osnovna delatnost moje zanatske radnje izrada tkanih delova narodne nošnje. Priznanje i nagrada su značajni kao potvrda mog dugogodišnjeg rada i, naravno, dobra referenca u mojim preduzetničkim koracima – rekla je Katarina Mandić.

Ona je istakla da stari zanati i izrada rukotvorina mogu da budu i osnovni izvor prihoda, ako se odabere proizvod koji može da se plasira na tržište i ako se kvalitetno i mnogo radi.

– Ja sam svoj hobi pretvorila u posao, ušla u devetu godinu registrovanog poslovanja i primer sam da i stari zanati mogu biti profitabilni – naglasila je Katarina Mandić.

„Etno-mreža” je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u udruženja i zadruge. Cilj delovanja je očuvanje tradicionalnog nasleđa kroz osposobljavanje i ekonomsko osnaživanje žena i mladih za tržišnu proizvodnju rukotvorina.

Rukotvorine „Etno-mreže” koriste Protokol Vlade i državne institucije kao poslovne i diplomatske poklone. Kupovinom proizvoda „Etno-mreže” čuva se tradicija Srbije i stvara izvor prihoda za žene i mlade iz ruralnih područja koji izrađuju tradicionalne rukotvorine.

Šestu žiriranu izložbu „100 žena – 100 minijatura” organizovali su „Etno-mreža”, NALED i Narodna skupština, uz podršku Grada Beograda, Ministarstva spoljnih poslova i nekoliko društveno odgovornih kompanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *