Uspešna godina Udruženja “Novoseljanke”

Udruženje “Novoseljanke” iz Banatskog Novog Sela prethodne godine imalo je niz aktivnosti kao i uspeha na raznim takmičenjima koja su organizovana u okviru festivala ženskog stvaralaštva. O rezultatima rada kao i planovima za narednu godinu sa nama je razgovarala Snežana Baba, predsednica udruženja.

Šta je obeležilo rad vašeg udruženja tokom 2018. godine?

U ove četiri godine postojanja, 2018. je bila nama do sada najispunjenija godina raznim aktivnostima kao što su naše izložbe i manifestacija, odlasci na razne druge događaje i obuke.

Da li ste osim uobičajenih aktivnosti realizovali i neke projekte?

U 2018. godini pored uobičajenih aktivnosti realizovali smo i projekat započet oktobra 2017. godine „Deca i vez u ruralnoj sredini“ u saradnji sa devojčicama tada četvrtog razreda OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Banatskog Novog Sela, a krajnji rezultat tj. svi njihovi i naši radovi su prikazani na našoj izložbi „U susret Osmom martu“ pa i na nekim drugim izložbama. Na taj projekat smo posebno ponosi jer smo zajedno sa učiteljicama uspeli animirati oko dvadeset devojčica da se zainteresuju za vez koji je i jedan od najlepših starih zanata. Takođe smo realizovali projekte vezane za našu manifestaciju „Banatski hleb“ koja je iz godine u godinu sve bolja, a ove godine se našla u nominaciji za prestižnu nagradu „Najbolje iz Srbije 2017“ među sedam manifestacija u Srbiji u kategoriji za najbolju turističku manifestaciju, a koju dodeljuje Privredna komora Srbije. Još jedan projekat je realizovan, za investiciona ulaganja, sa ne tako dovoljnim sredstvima ali svakako smo ih upotrebili na najbolji mogući način da sebi olakšamo rad u udruženju. Moram napomenuti da su ovi projekti podržani od strane Grada Pančava, Pokrajinske Vlade, Nacionalnog Saveta rumunske nacionalne manjine, Saveta Mesne zajednice Banatsko Novo Selo, privrednika iz Banatskog Novog Sela, kao i svih onih koji su na neki drugi način doprineli da se projekti realizuju. Kulturno umetnička društva, Dom kulture i Osnovna škola iz Banatskog novog Sela takođe su nam izalazili u susret kada god je to bilo potrebno. Takođe, veliku ulogu imaju i svi mediji koji su nas pratili tokom ove godine.

Da li ste učestvovali na nekim velikim manifestacijama?

Svako učešće na manjim ili većim manifestacijama znači još jedno pojavljivanje i predstavljanje našeg rada, mesta, grada pa i države. Na neke od tih manifestacija nažalost iz finansijskih razloga nismo mogle da učestvujemo, kao što je poziv na najveći međunarodni Sajam hrane i prateće oprome vezane za ugostiteljstvo u Kini, jer svako predstavljanje zahteva i pripremu i sam odlazak do mesta događaja, ali smo uspeli i na neke pozive pozitivno da odgovorimo. Smatramo da su i neke od naših gradskih manifestacija poprimile značaj velikih manifestacija i tako ih i posmatramo jer traju i preko deset godina pa smo tako učestvovali na „Pančevačkom karnevalu“, „Dolovačkoj štrudlijadi“, „Slaninijadi“ i drugim sličnim manifestacijama. Što se tiče ostalih većih manifestacija, van našeg grada ove godine smo se predstavili na Festivalu „Biserna grana“ – festivalu nošnje, nakita i oglavlja koji se održava u Futogu i Novom Sadu. Zatim na Manifestaciji „Najbolje is Srbije“, Prolećni bazar u ambasadi rumunije kao i na prijemu povodom Nacionalnog Dana Rumunije koji poseti veliki broj stranih diplomata, Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, izložba u Temišvaru u „Muzeul Satului Banatean“, Manifestacija „Susreti sela Srbije“, Međunarodi Sajam etno hrane i pića u Beogradu na kojem smo se po prvi put predstavile na štandu Privredne komore Pančevo, a po treći samostalno na reviji „Torte i kolači“ kao i mnoga snimanja već svima nama dobro poznatih TV i radio emisija. Sa svih ovih dešavanja smo kući donele bar po jednu nagradu. Naši radovi su se našli i na izložbi koju je organizvao Institut za kulturu Rumunije u Bukureštu.

Da li ste učestvali u nekim edukacijama i koliko je to značajno za vaše udruženje?

Učešće na radionicama koje mi organizujemo je od velikog značaja kao i svako učešće na radionicama koje posetimo. Za ovu godinu možemo izdvojiti učešće na radionicama u mestu Comana, Rumunija, kako bi stekli nova znanja u letnjoj školi koja se održala od 17-24. juna 2018. godine u prostorijma “Moara de hartie” u tkz. Selu radionica – Satul mestesugurilor. Radionice su bile o tkanju na dve verste razboja, o keramici, pletenju rogoza i rad na drvetu tj duborez. Želimo da se zahvalimo Zajednici Rumuna Srbije i Institutu za kulturu Rumunije na mogućnosti da posetimo ove radionice na kojima smo usvojile i danas primenjujemo nova znanja. Pored ovih radionica o ručnom radu prisustvovale smo i drugim dešavanjima tog tipa kao što je edukacija tj Treninga za pomoćne turističke delatnosti, Interreg-IPA CBC, Prekogranična saradnja Rumunija – Srbija Eko Tamiš – novi turistički proizvod, a koji je omogućila Privredna Komora Srbije odnosno Pančeva – južno banatskog okruga.

Na šta se u ovoj godini najviše ponosni?

Ono na šta bi trebale biti ponosne u ovoj godini jeste da smo ostale dosledne sebi, da i dalje stremimo ka boljim i većim ciljevima, da napredujemo iz godine u godinu i da smo zajedničkim trudom i zalaganjem iako sa skromnim sredstvima i bez naše prostorije koja bi nam omogućila bolji i nesmetaniji rad, postigle mnogo.

Kakvi su planovi za narednu godinu?

Planovi za narednu godinu su uvek veći jer uvek imamo nove ideje i ciljeve. Želimo da ih realizujemo, a da li ćemo uspeti sledeće godine ili neke naredne možda je takoreći manje bitno u ovom trenutku, ali je bitno da se realizuju na pravi način onda kada budu realizovane. Želimo još jednom da se zahvalimo svima koji su doprineli da nam 2018. godina bude uspešna, a da nam svima zajedno svaka sledeća donese još više uspeha i prosperiteta kao i da nastavimo i proširimo izuzetno dobro saradnju sa svima sa kojima smo do sada sarađivali. Srećni praznici!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *