Energija za lepšu planetu

Gradska uprava grada Pančeva je obveznik sistema energetskog menadžmenta i da je u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije imenovala energetskog menadžera, Pančevo je jedan od izabranih gradova koje je Ministarstvo rudarstva i energetike pozvalo da se angažovano priključi obeležavanju 5. marta, Međunarodnog dana energetske efikasnosti.

Tim povodom, Ministarstvo je u okviru nemačko-srpske saradnje, uz podršku GIZ-a i KFW-a (Nemačka razvojna banka) pripremilo promotivne materijale: plakate, dečje majice sa promotivnim sloganom „Sačuvaj energiju za lepšu planetu” i edukativne dečje društvene igre na temu energetske efikasnosti.

Kao lokalna samouprava koja već više godina izuzetnu pažnju posvećuje ekološkoj pismenosti najmlađih, a posebno učeničke populacije, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je Ministarstvu rudarstva i energetike dostavio plan obeležavanja u skladu sa aktivnostima koje je ovo Ministarstvo i predložilo. – Hvala Vam mnogo na detljanom odgovoru i upoznavanju sa vašim aktivnostima koje su za svaku pohvalu. Vaša organizacija povodom obeležavanja 5. marta, Međunarodnog dana energetske efikasnosti, za svaku je pohvalu i potpuno je u skladu sa očekivanjima Ministarstva za ovaj projekat, stoji u odgovoru nadležnih iz Minsitarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Likovni konkurs za starije osnovce, korisnike društvenih mreža

Paralelno sa podelom plakata po osnovnim školama i mesnim zajednicama u Pančevu i okolnim naseljenim mestima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine raspisuje likovni konkurs povodom Svetskog dana energetske efikasnosti za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Na konkursu mogu učestvovati stariji osnovci svih osnovnih škola u Pančevu i iz okolnih naseljenih mesta, uključujući i ŠOSO „Mara Mandić”. Tema konkursa je identična ovogodišnjem promotivnom sloganu kojim se afirmiše energetska efikasnost: „Sačuvaj energiju za lepšu planetu”. Konkurs će 18. februara biti objavljen na fejsbuk strani „Ekopedije“, https://www.facebook.com/Ekopedija . „Ekopedija” je, inače, dečji časopis koji ovaj Sekretarijat objavljuje već šestu godinu i koji, u cilju intenzivnije interaktivnosti sa mladim čitaocima, ima i svoju fejsbuk stranu.

Rok za slanje skeniranih ili fotografisanih crteža, koje treba poslati na inboks „Ekopedijine” fejsbuk strane ili na imejl Redakcije „Ekopedije” (ekopedija@pancevo.rs) je 25. februar 2019, a nakon što administrator postavi pristigle radove na fejsbuk stranu „Ekopedije”, najlepše crteže će birati posetioci ove fejsbuk strane, pančevački osnovci uz podršku svih „navijača“, jednostavnim i ujedno najpopularnijim klikom na „lajk“. Objavljeni crteži neće biti potpisani, a autori će biti zamoljeni da sačuvaju originalne crteže. Nakon fejsbuk glasanja, koje traje do 28. februara 2019. godine, u Holu Gradske uprave će biti organizovana izložba odabranih likovnih radova i to po 10 najboljih radova svih razreda, od petog do osmog. Tom prilikom, u utorak, 5. marta ove godine, kada se očekuju i gosti iz Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, kojima će domaćin na otvaranju biti Katarina Banjai, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, autorima izabranih likovnih radova će biti uručene nagrade koje je obezbedilo pomenuto Ministarstvo u saradnji sa GIZ-om i Nemačkom razvojnom bankom. Pedesetoro školaraca dobiće majice sa promotivnim sloganom i komplete edukativnih društvenih igara „Igraj za energiju“ za svoje škole.
O propozicijama konkursa detaljnije informacije će biti objavljene na fejsbuk strani „Ekopedije“ i u imejlu koji će biti upućen direktorima svih osnovnih škola u Pančevu i iz okolnih naseljenih mesta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *