Školski karavan obišao i školu u Pančevu

Kako Čarolija zdravije ishrane može da inspiriše osnovce da zavole povrće pokazano je kroz edukativne radionice đacima Osnovne škole „Sveti Sava“ u Pančevu.

U okviru Maksi školskog karavana i pažljivo osmišljene igre i aktivacije otkrile su osnovcima u Pančevu šta sve ishrana bogata povrćem može da promeni u njihovom životu i kako da im postane jedna od obaveznih, ali i omiljenih namirnica.

„Maksi školski karavan je fantastično iskustvo za sve nas, ne samo za decu koja su sa velikom pažnjom učestvovala u interaktivnom predavanju.Vreme koje smo proveli zajedno sa animatorima i predavačima je bilo veoma korisno i sadržajno. Deca su u svemu rado učestvovala i sve je bilo potpuno primereno njihovom uzrastu. Mislim da smo im sada približili ideju o zdravijoj ishrani na potpuno prihvatljiv način”, istakla je Marija Poljak, direktorka ove škole.

U proteklih šest meseci đaci u 70 škola širom Srbije imali su priliku da učestvuju u radionicama, a do kraja maja kroz Maksi školski karavan proći će više od 15.000 prvaka iz 100 škola.

„Zdravija ishrana i podizanje svesti o njenom značaju su deo naše strategije. Svakodnevno dobijamo pozitivne utiske i komentare roditelja o tome šta su deca sve naučila na radionicama Maxi školskog karavana i koliko im znači što im kroz vrlo jednostavne poruke pričamo o važnoj temi”, istakla je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog razvoja kompanije Delez Srbija.

Prema poslednjim istraživanjima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji oko 56 odsto dece konzumira povrće, ali je taj procenat i dalje nedovoljan i više od deset godina se nije menjao. U želji da im približi značaj povrća i važnosti zdravije ishrane, danas će na put krenuti Maksi školski karavan, koji će obići 100 škola u 14 gradova širom Srbije. Koje povrće bi trebalo da se jede da bi imunitet bio jak, da bi vid bio dobar, srce izdržljivo, da bi mozak brzo radio, kao i mnoštvo drugih interesantnih i korisnih informacija o povrću, saznaće više od 15 000 đaka iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Vršca, Pančeva, Smedereva, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Čačka, Užica, Kruševca, Bora, Zaječara i Niša.

„Svesni smo koliko je teško menjati navike, ali isto tako i da ih najbrže formiramo u detinjstvu. Deca brzo usvajaju sve ono što je dobro, samo je potrebno da im na njima jednostavan način to i objasnite. Upravo u želji da im pomognemo da se zdravije hrane, osmislili smo jedinstven projekat, Maksi školski karavan, kroz koji ćemo im na zabavan i edukativan način ispričati zašto je važno da svaki dan jedu povrće, ali i inspirisati ih da sve ono što čuju na našem dvočasu prenesu roditeljima i počnu da osmišljavaju zdravije obroke. Na taj način možemo zajedno da menjamo statistiku i doprinesemo da deca stiču pravilne, zdrave navike”, kaže Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunkacija i održivog poslovanja kompanije Delez Srbija.

U Čaroliji zdravije ishrane osnovci će otkrivati zašto je važno da im brokoli, šargarepa, karfiol, paprika, tikvica postanu omiljeni u tanjiru, a uz ilustrovani kuvar sa zdravim receptima saznaće kako da zajedno sa roditeljima pripremaju ukusne zalogaje od povrća.

Maksi školsi karavan je do sada prošao kroz Beograd, Vršac, Suboticu, Gornji Milanovac, Smederevo i Pančevo, a obići će i osnovce u Kragujevcu, Čačku, Užicu, Kruševcu, Boru, Zaječaru i Nišu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *