Rumuni poslali otpad Tamišem, Dunavom ga vraćamo u Rumuniju

Prvi dani maja nisu doneli prolećno vreme, ali su Tamišem iz Rumunije doneli veliku količinu raznog otpada. Alarm je uključen iz Jaše Tomića, mesta koje je uz granicu Srbije i Rumunije, a u kom je primećeno da nam iz susedne zemlje putem Tamiša šalju raznoliki otpad.

Par dana kasnije otpad je putujući kroz Sečanj, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Barandu, Opovo, Sefkerin, Glogonj i Jabuku stigao i u Pančevo, gde smo ga mi i uživo videli. I videli samo da je veći deo otpada poreklom iz Rumunije, ali da je jedan deo i domaći. Bilo je tu granja, ali kamo sreće da su samo grane, plastičnih flaša, kesa, konzervi, boca… Našao se i poneki frižider, a videli smo i jednog uginulog šarana od, reklo bi se, tri – četiri kilograma.

Ovo smeće, nastavilo je u Dunav, pa će prirodnim tokom reke biti vraćeno pošiljaocu. Rumuni će ga natrag dobiti s kamatom, jer je ova hrpa otpada sa sobom pokupila i deo banatskog, a verovatno će pokupiti još toga dok sve ne ode u Crno more. Ukoliko se neko ne seti pa očisti reku, a sva je prilika da neće. Opet se igramo s prirodom.

Jedina akcija koju je neko preduzeo je to što se za čitav slučaj zainteresovala državna Agencija za zaštitu životne sredine. Na poziv Marije Novaković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, oni su izašli na teren 4. Maja i uzeli uzorke kod Botoša, mosta u Barandi i kod mosta u Opovu. Šta je Tamiš zaista nosio saznaćemo kada analize tih uzoraka budu objavljene.

A smeće i dalje nesmetano plovi rekama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *