Hrastova šuma kod Dolova stara sto godina (FOTO)

Početkom januara, zvanično je otvorena pešačka staza na lokalitetu Hrastova šuma kod Dolova.

Površina ovog lokaliteta je oko četredset hektara i kombinacija je šume, doline kroz koju protiče potok Moravica i obodnih uzvišenih delova sa livadama i usecima. Na delu lokaliteta, na površini od oko četrenaest hektara, održala se autohtona hrastova šuma, starosti oko sto godina.

Kroz hrastovu šumu Planinarsko društvo „Jelenak” obeležilo je pešačku stazu, za sada dužine oko 3 km, uključujući i obilazak vidikovca. U Pančevu čija je teritorija pošumljena u procentu manjem od 3%, ovaj lokalitet predstavlja jedan od najznačajnijih ekoloških punktova koji treba afirmisati u rekreacioni pa i turistički. Do hrastove šume se stiže kada se pre Dolova, gledajući iz pravca Pančeva, kod krivine skrene levo i nastavi makadamskim putem oko 1,5 km kroz vikend naselje Ušće.

Posebnu vrednost predstavlja nekadašnje vlažno stanište Volarska bara koju je potrebno revitalizovati, izgradnjom malog veštačkog jezera koje bi služilo samo za poboljšanje biodiverziteta – rekli su stručnjaci iz „Jelenka”.

Kako objašnjavaju u planu je i zakonska zaštita ovog lokaliteta i u tom smislu je već upućen zahtev Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, a Grad Pančevo je 2019. godine za ovo područje doneo i Plan detaljne regulacije.

Zvanično otvaranje pešačke staze u hrastovoj šumi kod Dolova – prva organizovana grupa, oko 30 učesnika, posetila je ovaj lokalitet.

Upoznavanje građana sa ovim lokalitetom može doprineti pozitivnoj ekološkoj i turističkoj afirmaciji grada Pančeva i naseljenog mesta Dolovo.

Staza je dužine oko 3 km, sa obilaskom vidikovca, a postoji mogućnost da se u budućnosti produži.

Pogledajte video:

Foto: Planinarsko društvo „Jelenak”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *